Za bolje sutra
Politika nabavke - Palmino ulje / ulje palminih koštica

Politika nabavke - Palmino ulje / ulje palminih koštica

Palmino ulje je zbog svojih pozitivnih svojstava čest sastojak. Sadržano je u različitim količinama u proizvodima našeg sopstvenog brenda, uključujući pekarske i konditorske proizvode, kozmetiku i proizvode za čišćenje. Ipak, palmino ulje povezano je sa mnogim rizicima u uzgoju i preradi. Pošto supstitucija u našim Lidl proizvodima često nije u potpunosti moguća ili razumna, naš je jasan cilj da pažljivo upravljamo ovom sirovinom. Ciljanim delovanjem u lancu vrednosti palminog ulja Lidl može dati pozitivan doprinos sledećim strateškim temama „Očuvanje resursa“, „Zaštita klime“, „Poštovanje biodiverziteta“ i „Fer poslovanje“.

Izveštaj o napretku - ljudska prava u lancima snabdevanja

Izveštaj o napretku - Ljuska prava u lancima snabdevanja

Kao trgovinski lanac, Lidl prodaje prehrambene, neprehrambene i proizvode bliske prehrambenim, koji se proizvode u globalnim lancima snabdevanja. Mi smo odgovorni za to da obezbedimo sigurne i pristojne uslove za rad kao i standarde radnih prava za sve pojedince zaposlene u svim lancima snabdevanja. Ciljanim angažovanjem želimo da pokrenemo poboljšanja u našim lancima snabdevanja. Na taj način dajemo doprinos našoj strateškoj temi „fer poslovanje“.
Od objavljivanja naše Politike nabavke za ljudska prava u 2021. godini i njenog ažuriranja u 2022. godini, u saradnji sa našim zainteresovanim stranama radimo na jačanju našeg pristupa.
U našem ovogodišnjem Izveštaju o napretku u oblasti ljudskih prava objavljujemo pregled naših ciljeva i njihovog trenutnog stanja. U pitanju je transparentan izveštaj u kom usklađujemo usmerenost naših ciljeva održivosti sa našim korporativnim ciljevima i ukratko izlažemo progresivne mere za povećanje dodate vrednosti u našim lancima snabdevanja.

Akcioni planovi na temu ljudskih prava u lancu snabdevanja

Politika nabavke - Osvešćena ishrana

Politika nabavke - Osvešćena ishrana

Kao maloprodajni trgovac hranom sa trenutno 65 otvorenih prodavnica u Srbiji svakog dana dopiremo do velikog broja potrošača i svojom paletom brojnih proizvoda doprinosimo njihovoj ishrani. S obzirom da proizvodnja namirnica sa sobom nosi negativne, kako društvene tako i ekološke uticaje, želimo da smanjimo ove efekte i da našim potrošačima ponudimo proizvode koji će im omogućiti zdraviji i održiv način života. Osvešćena ishrana ne samo da pozitivno doprinosi našem polju delovanja „Promocija zdravlja”, već pozitivno utiče i na mnoga druga polja našeg delovanja.

EKP - Kakao.jpg

Politika nabavke - Kakao

Lidl u svom asortimanu ima veliki broj proizvoda privatne robne marke koji sadrže različite udele kakaoa, kao što su npr. čokolade ili kakao puter u kozmetičkim proizvodima. Lanac snabdevanja kakaom kao sirovinom je pun rizika. Ciljanim delovanjem u lancu nabavke kakaoa, Lidl može imati pozitivan uticaj u sledećim oblastima delovanja:  „Očuvanje resursa”, „Zaštita klime”, „Poštovanje biodiverzieteta” i „Fer poslovanje”.

Politika nabavke - Sirovine

Politika nabavke - Sirovine

Sirovine su osnov našeg asortimana. Zbog toga je društveno i ekološki prihvatljiva nabavka sirovina naša odgovornost koliko i preduslov za odgovorno proizvedene proizvode. Na taj način dajemo doprinos našim strateškim fokus temama, a to su: „Očuvanje resursa”, „Zaštita klime”, „Poštovanje biodiverziteta”, i „Pravedna trgovina”.

Politika nabavke - Rodna ravnopravnost u lancu snabdevanja

Politika nabavke - Rodna ravnopravnost u lancu snabdevanja

Poštovanje ljudskih prava znači i osiguravanje pravednih mogućnosti zapošljavanja za ljude u našim lancima nabavke. Pitanje jednakosti je, dakle, fokus naše strategije ljudskih prava u nabavci. Konkretno, to znači da ženama u našim lancima snabdevanja obezbedimo jednak pristup poslu i poštenoj plati, kao i da ih zaštitimo od diskriminacije i nasilja. Više o Lidlovoj posvećenosti zaštiti i podršci žena i devojčica u našoj politici nabavke Rodna ravnopravnost 

Politika nabavke - Lanci snabdevanja bez krčenja šuma

Mnogobrojni proizvodi vlastitih marki u našem asortimanu sadrže sirovine čija proizvodnja može da dovede do krčenja šuma, a time i do ugrožavanja značajnih ekosistema. Zbog toga u Lidl sektoru za nabavku nastojimo da lanac snabdevanja sirovinama za naše proizvode kreiramo u duhu društvene i ekološke odgovornosti. Zahvaljujući strukturisanom poslovanju u pogledu krčenja šuma i njihovih prenamena, kompanija Lidl može da pruži doprinos strateškim fokusnim temama „Zaštita klime“, „Očuvanje resursa“, „Očuvanje biodiverziteta“ i „Fer poslovanje“.

Politika nabavke - Ljudska prava u lancu snabdevanja

Politika nabavke - Ljudska prava u lancu snabdevanja

Za Lidl, održivo delovanje je jedan od centralnih strateških ciljeva za uspešnu budućnost. Preuzimamo odgovornost gde god naši postupci utiču na društvo i životnu sredinu. Odgovorno ponašanje je naš način da svakog dana iznova ispunjavamo naše obećanje o kvalitetu i na taj način pozicioniramo našu kompaniju bezbedno za budućnost. Kompanije igraju centralnu ulogu u zaštiti ljudskih prava. Za njih je važno da poštuju ljudska prava u celom svom poslovanju, bez obzira na državni okvir, i da uspostave sisteme koji rade na njihovom poštovanju. U Lidlu se brinemo da se naše obaveze provere ljudskih prava poštuju duž celog našeg lanca vrednosti. Jer znamo: zajednički smo odgovorni da se obezbede standardi rada i humani uslovi. Više o Lidlovoj posvećenosti zaštiti i promociji ljudskih prava pročitajte ovde: