Zaštita klime

Za bolje sutra – za zaštitu klime!

Posledice klimatskih promena su sve uočljivije – svuda, pa i u poslovanju Lidla. Kao maloprodajni trgovac prehrambenim proizvodima, odgovorni smo za emisije gasova staklene bašte. Stoga, zaštitu klime smatramo relevantnom za sve naše aktivnosti – od proizvodnje naših proizvoda, do poslovanja unutar naših prodavnica. U našem asortimanu nudimo sve više klimatski prihvatljivih alternativa. Duž celog našeg lanca vrednosti vodimo se trima smernicama: „izbegavanje, smanjenje i kompenzacija”: Postepeno prelazimo na prirodna rashladna sredstva, potrebe za električnom energijom pokrivamo obnovljivim izvorima energije, dok preostale emisije od poslovne 2022. godine nadoknađujemo visokokvalitetnim sertifikatima Zlatnog standarda.

Već u avgustu 2020. godine, grupacija Schwarz se u ime svih segmenata grupacije zvanično pridružila Inicijativi za ciljeve zasnovane na nauci (Science Based Targets iniciative - SBTi). Nakon sprovođenja kompletnog klimatskog bilansa, kao i analize otiska CO2, grupacija Schwarz je postavila sveobuhvatne ciljeve za zaštitu klime koje je potvrdila i zvanično odobrila inicijativa SBTi.

Naša predanost u Lidlu je takođe podržana posvećenim klimatskim ciljevima zasnovanim na nauci koji se temelje na metodama Inicijative za ciljeve zasnovane na nauci. Dodatno tome, zahtevamo ambiciozne ciljeve za zaštitu klime od naših dobavljača i u tome podržavamo i pratimo naše poslovne partnere.

„Klimatske promene tiču se svih nas. A sa ovom vrstom odgovornosti se suočavamo i u Lidlu i zbog toga stavljamo zaštitu klime u fokus naše strategije održivosti. Time što sebi postavljamo klimatske ciljeve koji su zasnovani na metodama Inicijative za ciljeve zasnovane na nauci, naše aktivnosti usklađujemo s klimatskim istraživanjima. Na ovaj način pokazujemo da je zaštita klime zadatak kom mi u Lidlu pristupamo na dobro utemeljen način”

Jasmina Šrndić, Rukovodilac Korporativnih komunikacija Lidl Srbija

Da li ste znali?

Poljoprivreda, a time i proizvodnja hrane, je svake godine razlog za oko četvrtinu globalnih emisija gasova staklene bašte.

Naša predanost u brojkama

Zelena struja

iz obnovljivih izvora energije za sve naše prodavnice, logističke centre i poslovne zgrade

stanice za punjenje e-vozila

postavljenih na parkiralištima naših prodavnica

%

naših prodavnica opremljeno je LED rasvetom

80 % manje

operativnih emisija (Scope 1 i 2) do 2030. u svim zemljama u kojima poslujemo

Dobro za planetu