Dobro za tebe

Za bolje sutra – za održiviji i zdraviji asortiman

Manje šećera, više organskih proizvoda, jednostavno kvalitetnije: Svaki dan radimo na ispunjavanju očekivanja i zahteva, kako sopstvenih tako i naših potrošača. Zato se oslanjamo na proizvode koji nisu samo ukusni, već podstiču zdravlje i pritom štite životnu sredinu. 

Za Lidl preuzimanje odgovornosti znači da te kao potrošača pratimo na putu ka održivijem i zdravijem načinu života. Zato kreiramo naš asortiman tako da je prilagođen upravo tebi. 

Time što nudimo sve veći izbor visokokvalitetnih i održivijih proizvoda, omogućavamo Vam da donesete svesnije odluke prilikom kupovine. Zato se oslanjamo na transparentne i verodostojne sertifikate i oznake proizvoda koje će ti služiti kao smernice prilikom obavljanja kupovine. 

„Mi podržavamo naše potrošače pri donošenju odluka tokom kupovine, koje u središte fokusa stavljaju sopstveno zdravlje i održivost. Odgovorno kreiranim asortimanom stvaramo preduslov za takvu kupovinu”

Milica Stevanović, CSR Nabavka Lidl Srbija 

ASC (Aquaculture Stewardship Council)

Osnovan 2010. godine, Savet za upravljanje akvakulturom (ASC) je nezavisna neprofitna organizacija. Njen cilj je da se uzgoj ribe učini održivijim na globalnom nivou. Oznaka identifikuje ribu i morske plodove koje potiču od uzgajivača koji dokazano štite životnu sredinu i obezbeđuju dobre uslove za rad. Proizvodi se mogu transparentno i u potpunosti pratiti do uzgajivača. Prilikom kupovine ribe i morskih plodova potrošači uvek znaju odakle proizvodi dolaze i kako su napravljeni.

EU Ecolabel

EU Ecolabel je međunarodni znak kvaliteta koji je priznat u svih 27 država članica EU, kao i u Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu. Cilj EU Ecolabel je da omogući potrošačima da identifikuju ekološki prihvatljivije i zdravije proizvode. Sertfikuju se proizvodi ili usluge koji imaju manji uticaj na životnu sredinu od uporedivih proizvoda. EU Ecolabel postavlja visoke zahteve za društveno i ekološki prihvatljivu proizvodnju i upotrebljivost. Sertifikacija se odnosi na ceo životni ciklus proizvoda, od ekstrakcije sirovina do proizvodnje, distribucije i odlaganja.

FSC (Forest Stevardship Council)

Forest Stevardship Council® je nevladina, neprofitna organizacija, koja ima za cilj da promoviše ekološki prihvatljivo, društveno odgovorno i ekonomski održivo korišćenje šuma. FSC® oznaka garantuje očuvanje prirodnih šuma i sprečavanje njihovo pretvaranje u plantaže. Takođe garantuje i usklađenost sa FSC® standardima u celom lancu prerade i maloprodaje. Važni kriterijumi su korišćenje vrsta drveća koje odgovaraju lokaciji, zaštita vrednih staništa, zabrana genetski modifikovanih biljaka i izbegavanje pesticida. Postoje tri različite FSC oznake. Usklađenost sa FSC® pravilima proverava se najmanje jednom godišnje od strane nezavisnih revizora.

GOTS (Global Organic Textile Standard)

Globalni organski tekstilni standard (GOTS) osnovale su međunarodne organizacije za standardizaciju koje se zalažu za ekološki prihvatljiviju i društveno odgovornu proizvodnju tekstila. Oznaka identifikuje globalno ujednačen, kontrolisan, društveni i ekološki standard. Oznaku dobijaju samo tekstilni proizvodi koji se sastoje od najmanje 70% organski proizvedenih prirodnih vlakana. Ceo lanac proizvodnje tekstila je nezavisno sertifikovan. Svi proizvodi su takođe sledljivi i mogu se proveriti u javnoj bazi podataka.

MSC (Marine Stevardship Council)

Marine Stevardship Council (MSC) je međunarodna neprofitna i nezavisna organizacija. Njen cilj je da zaustavi globalni prekomerni ribolov i učini globalnu ribarsku industriju održivom. MSC oznaka osigurava da se love samo vrste koje nisu izložene prekomernom lovu. Opremu za ribolov treba koristiti odgovorno, uticaj na ekosistem i usputni ulov treba umanjiti. Ovim se čuva stanište riba i drugih morskih vrsta za buduće generacije.

The Rainforest Alliance CertifiedTM

Oznaka identifikuje proizvode koji u celini ili delimično potiču sa Rainforest Alliance sertifikovanih farmi. Proizvodi se uzgajaju tako da se poštuju stroge smernice standarda Rainforest Alliance Sustainable Agriculture. To uključuje kriterijume za zaštitu životne sredine, društvenu odgovornost i profitabilnost. Smernice su razvijene da zaštite i očuvaju divlje životinje, biljke, zemljište i vodu s jedne strane, i da poboljšaju uslove života radnika, njihovih porodica i lokalnih zajednica s druge strane.

RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil)

RSPO je globalna inicijativa koja ima za cilj da održivo palmino ulje ili ulje iz palminih koštica postane norma. Oznaka promoviše održivije metode uzgoja uljanih palmi. Na ovaj način bi životna sredina trebalo da bude manje oštećena. Kriterijumi za dobijanje sertifikata su ekološke i socijalne prirode. Ovo uključuje, između ostalog, da se poštuju osnovna prava uzgajivača i radnika u regionima proizvodnje. Zaštićena područja takođe treba isključiti iz uzgoja palmi za palmino ulje ili ulje iz palminih koštica.

STANDARD 100 OEKO-TEX®

Iza oznake STANDARD 100 od OEKO-TEKS® stoji globalno jedinstven, nezavisni sistem testiranja i sertifikacije za tekstil. Uključuje testove na štetne supstance, koje obuhvataju hemikalije koje su zakonom zabranjene i opasne po zdravlje. Granične vrednosti navedene u standardu služe za zaštitu potrošača i često su strože od međunarodno ili nacionalnih definisanih limita.

V-Label

V-Label oznaka Evropske vegetarijanske unije identifikuje vegetarijanske i veganske proizvode. Pošto za ove proizvode do sada ne postoji obavezujuća zakonska definicija, nezavisna oznaka nudi transparentnost kroz jedinstvene kriterijume. Na primer, generalno se ne dodeljuje proizvodima koji su deklarisani kao GMO, odnosno koji sadrže genetski modifikovane sastojke. Proizvodi se redovno proveravaju kroz revizije i laboratorijske analize. Ovo osigurava da su svi kriterijumi ispunjeni i da kvalitet ostaje konstantno visok.

PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Schemes)

Oznaka sistema sertifikacije za održivo upravljanje šumama (PEFC) identifikuje drvo i proizvode od drveta koji potiču iz ekološki, ekonomski i socijalno održivog šumarstva. To znači da je ceo proces proizvodnje proizvoda sertifikovan, od sirovine do krajnjeg proizvoda, spremnog za upotrebu. Usklađenost svake godine proveravaju nezavisni stručnjaci kao što je TUV. Proizvodi koji nose PEFC pečat moraju se sastojati od najmanje 70% PEFC sertifikovanih ili recikliranih materijala.

Der Grüne Knopf

„Zeleno dugme“ (Der Grüne Knopf) je globalna oznaka sa podrškom vlada i identifikuje društveno i ekološki održiv tekstil koji na tržište plasiraju odgovorne kompanije. Cilj „Zelenog dugmeta“ je zaštita ljudi i životne sredine u celom lancu snabdevanja.
Proizvod mora biti usklađen sa brojnim društvenim i ekološkim minimalnim standardima, čije ispunjenje dokazuju postojeće, priznate i kredibilne oznake. Pored toga, kompanija kao celina mora da dokumentuje da ispunjava svoje odgovorno poslovanje u celom lancu snabdevanja. Ovo se može uraditi, na primer, obavezivanjem na vodeće principe Ujedinjenih nacija o poslovanju i ljudskim pravima, sektorskim preporukama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) ili posedovanjem sopstvenih kodeksa ponašanja za dobavljače. Usklađenost sa kriterijumima proveravaju nezavisna tela kao što je TUV.
U početnoj fazi, „Zeleno dugme“ pokriva faze proizvodnje "sečenje i šivenje" (konfekcija) i "beljenje i bojenje" (mokri procesi).

Fairglobe

Kao prvi maloprodajni lanac u Nemačkoj, Lidl je 2006. godine predstavio proizvode sa Fairtrade pečatom pod sopstvenim brendom Fairglobe. Asortiman se kreće od kafe i čokolade do soka od pomorandže i mnogih drugih artikala. Potrošači će takođe naći proizvode sa nezavisno kontrolisanim pečatom u neprehrambenoj oblasti, npr. u tekstilu. Danas više od 1,6 miliona malih uzgajivača i zaposlenih može imati koristi od fiksnih minimalnih cena i Fairtrade premije za projekte zajednice. Ali na dobiti su i potrošači, jer odgovorna kupovina ne samo da doprinosi boljim uslovima proizvodnje, već i kvalitetu proizvoda. Na ovaj način potrošači dobijaju visokokvalitetne artikle, proizvedene po fer uslovima, po povoljnim cenama.

Bio-Organic

Organska, ili bio hrana je sastavni deo Lidl asortimana već nekoliko godina. Smatramo da je važno podržati organsku poljoprivredu i ponuditi našim potrošačima visokokvalitetne organske proizvode pod sopstvenim Bio Organic brendom. Kao minimalni standard, oni ispunjavaju sve zakonske zahteve organskog pečata EU i Srbije. 

CmiA

Pamuk proizveden u Africi je inicijativa Fondacije Aid by Trade i jedan je od vodećih svetskih standarda za održivo proizveden pamuk. Inicijativa ima za cilj da pomogne malim uzgajivačima u Africi da poboljšaju uslove života i rada i da ciljano promovišu zaštitu životne sredine pomažući im da sami sebi pomognu – to jest kroz akciju umesto kroz donacije. U obukama na licu mesta, uzgajivači uče efikasne i održive metode uzgoja koje im pomažu da postignu bolje prinose i štite životnu sredinu i svoje zdravlje. Ovo je omogućeno doprinosom odgovornih tekstilnih kompanija kao partnera Cotton made in Africa.

Fairtrade-Sirovine

Pored Fairtrade oznake za proizvode, postoji i oznaka “Fairtrade-sirovine“ za pojedine sastojke u proizvodu, koji potiču iz fer trgovine. Oznaka Fairtrade-sirovine odnosi se na pojedinačne, fer uzgojene i trgovane sastojke u proizvodu, kao što su kakao, šećer, voćni sok, čaj ili pamuk. Ovim sastojcima se može trgovati kroz balansiranje obima.
Samo sastojak koji je naveden u oznaci ima Fairtrade sertifikat – na primer, količina kakaa ili šećera potrebna za čokoladu je kupljena pod uslovima Fairtrade-a, što znači da je sirovina kakao sertifikovana, ali ne i cela čokolada. Ništa se ne menja u Fairtrade standardima u zemljama u razvoju - zadruge dobijaju stabilne minimalne cene i premije. Kontrole vrši FLOCERT.

Fairtrade

Fairtrade se zalaže za bolje uslove rada i života za male uzgajivače i zaposlene u Africi, Aziji i Latinskoj Americi. Više od 1,7 miliona malih uzgajivača i zaposlenih već ima koristi od stabilnih minimalnih cena, to jest Fairtrade premije za projekte zajednice i promocije ekološki prihvatljivog uzgoja. Nezavisno kontrolisani Fairtrade standardi uključuju kriterijume za demokratske organizacione strukture, zaštitu životne sredine i bezbedne uslove rada.

Dobro za planetu