LIDL SPROVEO OBUKU O ZAŠTITI KLIME ZA SVOJE DOBAVLJAČE

29.02.2024 10:00:00 | Nova Pazova

Lidl Srbija

Lidl Srbija je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Nemačkom saradnjom u Srbiji (GIZ) za svoje dobavljače održao trening na temu zaštite klime u proizvodnim procesima. Kao deo projekta „Responsible Business Hub“, Lidl je održao dvodnevnu obuku pod imenom „Climate Academy“ i na taj način pružio dobavljačima uvid u prakse kalkulacije otiska CO2 i postavljanja klimatskih ciljeva.

Kao kompanija koja u fokus svog poslovanja stavlja društveno odgovorno ponašanje i poslovne prakse, Lidl Srbija značajnu pažnju posvećuje saradnji sa dobavljačima, koji imaju ključnu ulogu u ostvarivanju ambicioznih ciljeva kompanije za smanjenje emisija gasova staklene bašte. Trening za deo Lidlovih dobavljača bio je jedan od načina da se saradnici detaljnije upoznaju sa prioritetima u sklopu šire klimatske strategije Lidla, koja kao krajnji target postavlja redukciju operativnih emisija (Scope 1 i 2) za 80%, do 2030. u odnosu na referentnu 2019. godinu, kao i redukciju emisija povezanih sa proizvodima (Scope 3) za 75%.

Prvi „Climate Academy“ trening sa dobavljačima, a na temu kalkulacije CO2 bilansa i postavljanja klimatskih targeta, održan je sa ciljem da i naše saradnike podstaknemo da prate svoj klimatski uticaj i podržimo pri postavljanju klimatskih ciljeva u skladu sa Science Based Targets Initiative standardom.“, izjavila je Aleksandra Mirić ispred Lidlovog CSR odeljenja.

Budući da su klimatske promene među najvećim izazovima današnjice, kompanija Lidl Srbija je odlučna da podrži i implementira principe i odredbe usaglašene na globalnom nivou. Iz tog razloga Lidl je posvećen ostvarenju zacrtanih klimatskih ciljeva, doprinoseći na taj način ispunjenju  Pariskog klimatskog sporazuma.

Vodi se evidencija o otisku gasova sa efektom staklene bašte što omogućava identifikaciju potencijalnih smanjenja emisija, proveru uticaja preduzetih mera i dokumentovanje napretka u postizanju klimatskih ciljeva. Jedan od važnih preduslova u tom smislu je prelazak na korišćenje električne energije iz obnovljivih izvora, zbog čega Lidl nabavlja obnovljivu energiju iz električne mreže, a u perspektivi je planirana i vlastita proizvodnja.

Zbog svojih napora na ovom polju, Lidl je dobitnik više priznatih sertifikata poput ISO 50001 za održivo upravljanje potrošnjom energije, dok je 80% prodavnica dobilo EDGE sertifikat koji svedoči o smanjenoj potrošnji vode i energije, i smanjenoj emisiji gasova staklene bašte.

Kontakt za medije

Korporativne komunikacije
press@lidl.rs
+381 11 655 41 28

Kategorije


Preuzmi

Preuzmi (493.68 KB)

Podeli

Drugi mediji
Saznaj više