to be defined by country

Way To Go

WAY TO GO - LIDLOVA SUPER-FAIRTRADE ČOKOLADA

Test

Lidl neprekidno nastoji da proširi asortiman svojih privatnih brendova održivim proizvodima i sada na tržište donosi Super-Fairtrade čokoladu "Way To Go": kakao koji se koristi za ovu čokoladu potiče iz održivog uzgoja u Gani. 

Već od kraja 2016. godine Lidl za svoj celokupni asortiman privatnih brendova koristi isključivo kakao iz sertifikovanog uzgoja. Tako je na primer celokupan asortiman Lidlovih čokolada 100% Fairtrade sertifikovan.

Sa „Way To Go“ čokoladom Lidl ide korak dalje: Kao diskontni lanac Lidl se sa „Way To Go“ zalaže za prevazilaženje jaza u prihodima uzgajivača kakaoa ka prihodima koji osiguravaju egzistenciju. 
Od svake prodate "Way To Go" čokolade, kroz sistem premija, proizvođači kakaoa profitiraju od programa obuke. Oni doprinose bezbednim uslovima rada za uzgajivače kakaoa kao i zaštiti životne sredine.

UČINKOVITI BONUSI ZA UZGAJIVAČE KAKAOA

Way To Go nije samo ukusna čokolada, dostupna u ukusima mlečna, crna, mlečna sa karamelom i morskom solju, kao i crna sa kokosovim i pekan orasima. Ono što je zaista posebno kod Way To Go čokolade je princip premija, koji omogućava primetna poboljšanja za uzgajivače kakaoa: Lidl za ovu čokoladu nabavlja 100% održivi kakao od zadruge malih uzgajivača Kuapa Kokoo iz Gane. Preko premija od strane Fairtrade-a i Lidla uzgajivači profitiraju od svake prodate čokolade. Sa jedne strane uzgajivači dobijaju premiju od Fairtrade-a, pošto su se obavezali da kakao uzgajaju u skladu sa smernicama Fairtrade-a. Sa druge strane Lidl uzgajivačima prosleđuje premiju od svake prodate čokolade, takozvanu "Income Improvement Premium" - premiju za poboljšanje prihoda. 

Da bi se postigao dugoročni uticaj, premija za poboljšanje prihoda se ne isplaćuje, već se ulaže u dve inicijative. Kroz njih se uzgajivači obučavaju da optimizuju metode uzgoja i žetve. Uče efikasnije i blaže metode uzgoja kakaoa, na primer nove tehnike obrezivanja i prskanja. To omogućava uzgajivačima ne samo da povećaju prinose i time poboljšaju svoje prihode, već i doprinose očuvanju životne sredine u oblastima uzgajanja.

Pored toga se poljoprivrednicima pomaže pri uzgoju drugih biljaka i sirovina za proizvodnju pirinča, meda i sapuna, kao i pri sticanju poslovnog znanja. To im omogućava iskorišćavanje više različitih izvora prihoda i čini ih rezistentnim na fluktuacije cene sirovina. Pozitivna propratna pojava za prirodu: kroz raznolikiju poljoprivredu se rasterećuje zemljište u obradivim oblastima i povećava biodiverzitet.

Dobro za planetu