Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

O PROJEKTU

Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

U oktobru 2022. godine smo pokrenuli projekat "Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta" koji je podržala Nacionalna organizacija za osobe sa invaliditetom Srbije - NOOIS. Cilj projekta je rešavanje problema nepropisnog parkiranja na parking mestima za osobe sa invaliditetom ispred Lidlovih prodavnica i podizanje svesti o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom. 

Sa ovim projektom smo započeli i dodatno obeležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom ipred Lidlovih prodavnica tablama koje prenose snažnu poruku:

Hoćeš da menjamo mesta?

Bahato parkiranje je samo još jedna od prepreka za osobe sa invaliditetom.

Pomeri se s mesta

I 2023. godine smo nastavili sa ovim projektom, tako što smo dodatno obeleželili parking mesta ispred Lidl prodavnica i pokrenuli nekoliko aktivacija sa ciljem podizanja svesti potrošača o posledicama nepropisnog parkiranja.

Dodatno obeležavanje parking mesta

Broj prodavnica sa dodatnim obeležavanjem

Broj dodatno obeleženih mesta

OBELEŽAVANJE NEPROPISNO PARKIRANIH AUTOMOBILA

Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

Kako bismo vozačima koji nepropisno parkiraju svoje automobile na parking mestima za osobe sa invaliditetom ispred Lidlovih prodavnica dodatno skrenuli pažnju na njihovo pogrešno ponašanje, nepropisno parkirane automobile u izabranim prodavnicama obeležavamo flajerima i hengerima koji su namenjeni edukovanju bahatih vozača. Poruka koja dočeka nesavesne vozače glasi: 

Da sam na tvom mestu, moj auto ne bi bio parkiran ovde. Nažalost, nisam i ne mogu biti, i zbog toga je ovo obeleženo parking mesto namenjeno ISKLJUČIVO OSOBAMA SA INVALIDITETOM. 

 

Svakodnevno se susrećemo sa raznim izazovima, a kretanje bez prepreka je samo jedan od njih. Zato te molim da se ne parkiraš nesavesno i da POŠTUJEŠ NAŠA PRAVA I POTREBE. 

Blokada parking mesta

Blokirano parking mesto

Kako bi se poruka kampanje prenela i kako bi osvestila bahate vozače, na nekoliko sati smo u saradnji sa oko 20 osoba sa invaliditetom „blokirali“ parking ispred jedne Lidl prodavnice u Beogradu. Ovim gestom još jednom smo zajednički pozvali nesavesne i bahate vozače koji se parkiraju na jasno obeleženim mestima za osobe sa invaliditetom da razmisle o svojim postupcima i osećaju koji izaziva „nepravedno zauzeto“ parking mesto. 

Mesta na parkingu bila su zauzeta od strane osoba sa invaliditetom i simbolično postavljenim invalidskim kolicima, a da osećaj i iskustvo nisu prijatni potvrdili bi svi vozači koji bi uzaludno pokušali da parkiraju svoj auto. Tako je slogan „Hoćeš da menjamo mesta?“ dobio pravu praktičnu dimenziju i potrošače, ali i sve vozače, još jednom podsetio na značaj podizanja svesti o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom i poštovanju pravila parking mesta za osobe sa invaliditetom. 

Ovaj poziv na savesno parkiranje građanima je brzo postao popularan na društvenim mrežama, a podržali su ga i poznati TV i radio voditelj Dragan Ilić i novinarka i influenserka Branislava Antović.  

Putujući razglas

Lidl putujući razglas

U nadi da će pritisak javnosti pozitivno uticati na vozače koji svoja vozila nepropisno parkiraju na mesta za osobe sa invaliditetom, u 4 grada u Srbiji angažovali smo putujući razglas. U Borči, Kikindi, Nišu i Čačku putem razglasa smo opominjali vozače da svoja vozila, ukoliko nemaju oznaku da se radi o vozilu osobe sa invaliditetom, preparkiraju na adekvatno mesto, kako ne bi zauzimali parking koji im nije namenjen. 

Mi, kao kompanija apelujemo na sugrađane, a pre svih na svoje potrošače, da ne zauzimaju nepropisno parking mesta rezervisana za osobe sa invaliditetom, već da imaju razumevanja i empatije za potrebe i prava osoba sa invaliditetom na ova mesta koja, zbog svoje blizine ulazu i širine, predstavljaju preduslov za njihovo neometano funkcionisanje. 

EDUKATIVNI VIDEI

Screenshot video 1

Da bismo doprli do što većeg broja ljudi, u sklopu projekta snimili smo i edukativne videe koji oslovljavaju teme nepropisnog parkiranja, komunikacije sa osobama sa invaliditetom i manje vidljivih invaliditeta. Naši ambasadori projekta Petar Milenković, Milica Knežević, Milica i Noa Arsić, kao i Milan Srdić su ujedno i glavni akteri naših videa. 

U prvom videu nam Petar objašnjava zbog čega ne treba parkirati na parking mestima za osobe sa invaliditetom:

Video 2

Milica nam u ovom videu priča o komunikaciji sa osobama sa invaliditetom, neprijatnim situacijama koje je sama doživela i kako prevazići strah.

VIdeo 3

Milica i njena ćerka Noa uče nas kako da se ophodimo prema osobama sa invaliditetom i dele sa nama zašto im je kupovina u Lidl prodavnicama jednostavna i laka.

VIdeo 4

U poslednjem videu iz naše serije Milan nas upoznaje sa manje vidljivim invaliditetima.