Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

O PROJEKTU

Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

U oktobru 2022. godine smo pokrenuli projekat "Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta" koji je podržala Nacionalna organizacija za osobe sa invaliditetom Srbije - NOOIS. Cilj projekta je rešavanje problema nepropisnog parkiranja na parking mestima za osobe sa invaliditetom ispred Lidlovih prodavnica i podizanje svesti o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom. 

Sa ovim projektom smo započeli i dodatno obeležavanje parking mesta za osobe sa invaliditetom ipred Lidlovih prodavnica tablama koje prenose snažnu poruku:

Hoćeš da menjamo mesta?

Bahato parkiranje je samo još jedna od prepreka za osobe sa invaliditetom.

Pomeri se s mesta

Obeležavanje parking mesta ispred Lidlovih prodavnica biće nastavljeno i tokom narednih godina. 

Broj prodavnica sa dodatnim obeležavanjem

OBELEŽAVANJE NEPROPISNO PARKIRANIH AUTOMOBILA

Hoćeš da menjamo mesta? Pomeri se s mesta

Kako bismo vozačima koji nepropisno parkiraju svoje automobile na parking mestima za osobe sa invaliditetom ispred Lidlovih prodavnica dodatno skrenuli pažnju na njihovo pogrešno ponašanje, nepropisno parkirane automobile u izabranim prodavnicama obeležavamo flajerima i hengerima koji su namenjeni edukovanju bahatih vozača. Poruka koja dočeka nesavesne vozače glasi: 

Da sam na tvom mestu, moj auto ne bi bio parkiran ovde. Nažalost, nisam i ne mogu biti, i zbog toga je ovo obeleženo parking mesto namenjeno ISKLJUČIVO OSOBAMA SA INVALIDITETOM. 

 

Svakodnevno se susrećemo sa raznim izazovima, a kretanje bez prepreka je samo jedan od njih. Zato te molim da se ne parkiraš nesavesno i da POŠTUJEŠ NAŠA PRAVA I POTREBE. 

EDUKATIVNI VIDEI

Screenshot video 1

Da bismo doprli do što većeg broja ljudi, u sklopu projekta snimili smo i edukativne videe koji oslovljavaju teme nepropisnog parkiranja, komunikacije sa osobama sa invaliditetom i manje vidljivih invaliditeta. Naši ambasadori projekta Petar Milenković, Milica Knežević, Milica i Noa Arsić, kao i Milan Srdić su ujedno i glavni akteri naših videa. 

U prvom videu nam Petar objašnjava zbog čega ne treba parkirati na parking mestima za osobe sa invaliditetom:

Video 2

Milica nam u ovom videu priča o komunikaciji sa osobama sa invaliditetom, neprijatnim situacijama koje je sama doživela i kako prevazići strah.

VIdeo 3

Milica i njena ćerka Noa uče nas kako da se ophodimo prema osobama sa invaliditetom i dele sa nama zašto im je kupovina u Lidl prodavnicama jednostavna i laka.

VIdeo 4

U poslednjem videu iz naše serije Milan nas upoznaje sa manje vidljivim invaliditetima.