Resursi

Dobro se reciklažom vraća

Dobro se reciklažom vraća

REset Plastic

U sklopu vizije održive budućnosti kompanije Lidl Srbija „Za bolje sutra“, važan segment aktivnosti koje preduzimamo je odgovorno upravljanje plastikom. Kompanija je na globalnom nivou razvila sopstvenu strategiju - „REset Plastic“ koja definiše opšte i specifične ciljeve na nivou grupe i za pojedine zemlje članice. Naš fokus je da delujemo na polju gde imamo najviše uticaja i da sprovodimo različite inicijative, istovremeno edukujući i uključujući kupce.

Tako je nastao projekat Dobro se reciklažom vraća!

O PROJEKTU

Dobro se reciklažom vraća

Dobro se reciklažom vraća“ je ekološko-humanitarni projekat Lidla koji omogućava potrošačima da vraćanjem na reciklažu PET i ALU ambalaže kupljene u Lidlu, doniraju sredstva fondaciji „Budi human“ ili umanje svoj račun. Ovim projektom želimo da testiramo spremnost građana da se aktivno uključe u ekološke inicijative, obzirom da reciklažom štedimo resurse i energiju i istovremeno čuvamo našu planetu.

Prve godine pilot projekta „Dobro se reciklažom vraća“ su potrošači imali priliku da u Novom Sadu i Nišu za svaku vraćenu Lidl PET i ALU ambalažu doniraju po 5 dinara fondaciji „Budi human“, a od septembra 2023. godine imaju mogućnost i da sebi obezbede vaučer koji im donosi umanjenje računa u iznosu od 5 dinara za svaku vraćenu ambalažu i koji mogu iskoristiti u narednih mesec dana. Dodatno, postavljena su i još 2 nova aparata za reciklažu u prodavnicama u Beogradu.

Uputstvo

Projekat „Dobro se reciklažom vraća“ se prvo sprovodi u naše tri prodavnice:

Beograd, Vidikovac, Kneza Višeslava 61V

Beograd, Borča, Bratstva i jedinstva 2D

Novi Sad, Bulevar Vojvode Stepe 2

Novi Sad, Temerinska 98A

Niš, Vizantijski bulevar 47

-

Greška

Kako se aparat koristi?

Jednostavno! Potrebno je da sakupljate PET i ALU ambalažu od pića kupljenih u Lidlu u Srbiji.
Kada dođete u neku od gorenavedenih Lidl prodavnica, na samom ulazu videćete aparat. U otvor na aparatu ubacite ambalažu koju ste prikupili – jednu po jednu. Na ekranu na aparatu će vam se prikazivati koliko ste ukupno ambalaže i koje vrste prikupili. Kada ste ubacili svu ambalažu koju imate kliknite i odaberite na ekranu da li želite da donirate novac ili preuzmete vaučer za umanjenje računa. Na aparatu će vam izaći papir kao potvrda i zbir koliko novca će vašom reciklažom biti dodeljeno kao donacija ili će vam biti izdat vaučer za umanjenje računa u Lidlu koji je neophodno da sačuvate i predate na kasi. Ovaj vaučer može da se iskoristi samo u prodavnici u kojoj je i korišćen aparat, odnosno dobijen vaučer.  
Na ekranu takođe možete da pratite uputstva, a ukoliko nešto od ambalaže nije adekvatno za reciklažu, pojaviće se poruka da izvadite ambalažu. 
Ovaj aparat za reciklažu plastičnih flaša i limenki jednostavan je za upotrebu i samostalno razvrstava i presuje ambalažu. Dodatno, nudi i jednostavan način povrata ambalaže – kada ideš u kupovinu, što dodatno olaškava i štedi vreme potrošačima, a automatskim razdvajanjem omogućava visoku čistoću sirovine, što dovodi do veće mogućnosti njene ponovne upotrebe.

Greška

Koja se tačno ambalaža prikuplja?

U ovom projektu prikupljanja prazne ambalaže jako je bitno da je ona od pića kupljenih u Lidlu u Srbiji i prikuplja se isključivo:
PET ambalaža: plastične flaše od bezalkoholnog i alkoholnog pića zapremine od 0,2l do 3l
ALU ambalaža: limenke od bezalkoholnog i alkoholnog pića

Samo, obratite pažnju – da bi ambalaža bila prihvaćena mora da:
-    bude prazna
-    ne bude oštećena
-    sa vidljivim barkodom.

Greška

Koja ambalaža se ne prikuplja?

Na primer, PET ambalaža od mlečnih proizvoda se ne prihvata, kao ni kartonska ambalaža, staklena ambalaža ili metalne limenke. Takođe, nećemo moći da primimo ambalažu čije podatke nemamo u sistemu, pa je obavezno da je ambalaža koju vraćate od pića kupljenog u Lidlu u Srbiji.

Budi human

Kome tačno ide donacija od reciklaže ambalaže?

Za svaku recikliranu ambalažu doprinosite da se odvaja 5 dinara za pomoć fondaciji „Budi human“. Sredstva koja će reciklažom ambalaže Lidl donirati nisu namenjena unapred određenom korisniku, već fondaciji za pokrivanje slučajeva prema sistemu urgencije. 

Vaučer

Kako da iskoristim vaučer za umanjenje računa?

Sačuvaj svoj vaučer koji dobiješ na aparatu za reciklažu i ponesi sa sobom na kasu, predaj ga prodavcu i umanji svoj račun za 5 dinara po vraćenoj ambalaži. Vaučer za umanjenje računa možeš da iskoristiš prilikom bilo koje kupovine, u roku od mesec dana od njegovog preuzimanja sa aparata u prodavnici u kojoj je aparat korišćen, odnosno vaučer dobijen.

Greška

Šta radimo sa prikupljenom ambalažom?

Prikupljena ambalaža se šalje na dalju reciklažu operaterima koji imaju za to sve potrebne dozvole. Cilj je da se od prikupljene/reciklirane ambalaže proizvedu nove flaše, odnosno sirovina za ponovnu upotrebu.

Greška

Kome se obratiti u slučaju pitanja?

U slučaju da želite da nam pošaljete komentar, sugestiju, pohvalu, ili u slučaju da imate pitanja ili pritužbe možete nas kontaktirati radnim danima od 08 - 17 časova putem:
-    e-mail adrese kontakt@lidl.rs i 
-    besplatnim pozivom na broj telefona 0800 300 199 

HVALA VAM ŠTO STE SA NAMA NA PUTU "ZA BOLJE SUTRA"!

Sakupljanjem ambalaže, sa jedne strane, činite dobro za prirodu - pomažete čistijoj Srbiji, recikliranju ambalaže i smanjenju zagađenja sredine, a sa druge, činite dobro za društvo, konkretno, za korisnike fondacije „Budi human“. Upravo tako i sam naziv ovog projekta kaže da se reciklažom samo dobro vraća.