Ekoloska gradnja

Ekoloska gradnja

picture

LEED Gold sertifikat za Lidl logistički centar

Logistički centar građen je na lokaciji na kojoj se, prilikom odvijanja radova, najmanje vršio uticaj na ekosistem i vodene tokove; implementirane su tehnologije kojima se štedi voda; postavljena je efikasna toplotna izolacija i LED rasveta koje štede energiju; korišćeni su reciklirani i održivi građevinski materijali koji imaju smanjen štetan uticaj na okolinu; velika pažnja je usmerena na kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru; za hlađenje su upotrebljavani fluidi koji nisu štetni po okolinu i rashladni sistemi koji omogućavaju ponovnu upotrebu. Logistički centar je nosilac LEED Gold sertifikata, što znači da smo ispratili najviše standarde u gradnji.

picture

Upravna zgrada Lidl Srbija predvodnik u održivoj gradnji

Upravna zgrada kompanije Lidl Srbija prva je zgrada u Srbiji sa LEED Platinum sertifikatom, priznanjem koje se dodeljuje objektima građenim u skladu sa najvišim standardima industrije i uz poštovanje ključnih principa održivosti. Lista razloga zbog kojih se Lidlova Upravna zgrada našla na poziciji predvodnika održive gradnje u zemlji uključuje i implementiranu tehnologiju za efikasnu uštedu vode i toplotnu izolaciju, kao i instalaciju osvetljenja koje štedi električnu energiju. Posebna pažnja u izgradnji posvećena je dobrobiti zaposlenih, tako što se u velikoj meri vodilo računa o kvalitetu vazduha unutar objekta. LEED sertifikati uključuju nezavisnu procenu zelenih elemenata gradnje određenog objekta, a LEED Platinum je, u ovoj sistematizaciji, najviša ocena koja se može dobiti.

picture

Jednostavna kupovina u modernim prodavnicama

Lidl, kao savremeni diskont, lako je dostupan, ne samo okruženju u kome se nalazi, već postaje centar okupljanja šire zone zahvaljujući pristupu linijama GSP-a, ili automobilom, za koji ima obezbeđen parking. Koncepti Lidlovih prodavnica se stalno usavršavaju, sa ciljem da uvek izgledaju moderno - tome sigurno doprinosi i velika staklena površina, koja omogućava prodor dnevnog svetla za prijatniju kupovinu i rad, ujedno smanjujući potrošnju energije na svetla. Prilikom gradnje prodavnica, takođe smo se vodili principima održivosti. Na izgradnji prodavnice radile su domaće projektantske i građevinske firme i možemo reći da smo zadovoljni načinom izgradnje, jer su uspešno ispratile naše internacionalne standarde. Sve naše prodavnice poseduju „energetski pasoš“ koji pokazuje koliko objekat troši i štedi energiju, tako da uvek možemo da kontrolišemo njenu potrošnju i tako čuvamo prirodne resurse.