Resursi

Dobro se reciklažom vraća

Dobro se reciklažom vraća

REset Plastic

U sklopu vizije održive budućnosti kompanije Lidl Srbija „Za bolje sutra“, važan segment aktivnosti koje preduzimamo je odgovorno upravljanje plastikom. Kompanija je na globalnom nivou razvila sopstvenu strategiju - „REset Plastic“ koja definiše opšte i specifične ciljeve na nivou grupe i za pojedine zemlje članice. Naš fokus je da delujemo na polju gde imamo najviše uticaja i da sprovodimo različite inicijative, istovremeno edukujući i uključujući kupce.

Tako je nastao projekat Dobro se reciklažom vraća!

O PROJEKTU

Dobro se reciklažom vraća

Dobro se reciklažom vraća“ je novi ekološko-humanitarni projekat Lidla koji omogućuje potrošačima da vraćanjem na reciklažu PET i ALU ambalaže, doniraju sredstva fondaciji „Budi human“. Ovim projektom želimo da testiramo spremnost građana da se aktivno uključe u ekološke inicijative, obzirom da reciklažom štedimo resurse i energiju i istovremeno čuvamo našu planetu.

Svaku vraćenu praznu PET ili ALU ambalažu od pića kupljenih u Lidlu, poslaćemo na reciklažu i u to ime donirati 5 dinara za svaku ambalažu fondaciji „Budi human“. 

Uputstvo

Projekat „Dobro se reciklažom vraća“ se prvo sprovodi u naše tri prodavnice:

Novi Sad, Bulevar Vojvode Stepe 2

Niš, Vizantijski bulevar 47

Novi Sad, Temerinska 98A

-

Greška

Kako se aparat koristi?

Jednostavno! Potrebno je da sakupljate PET i ALU ambalažu od pića kupljenih u Lidlu u Srbiji.
Kada dođete u neku od gorenavedenih Lidl prodavnica, na samom ulazu videćete aparat. U otvor na aparatu ubacite ambalažu koju ste prikupili – jednu po jednu. Na ekranu na aparatu će vam se prikazivati koliko ste ukupno ambalaže i koje vrste prikupili. Kada ste ubacili svu ambalažu koju imate kliknite na dugme „DONIRAJ“ na ekranu i na aparatu će vam izaći papir kao potvrda i zbir koliko novca će vašom reciklažom biti dodeljeno kao donacija.  
Na ekranu takođe možete da pratite uputstva, a ukoliko nešto od ambalaže nije adekvatno za reciklažu, pojaviće se poruka da izvadite ambalažu. 
Ovaj aparat za reciklažu plastičnih flaša i limenki jednostavan je za upotrebu i samostalno razvrstava i presuje ambalažu. Dodatno, nudi i jednostavan način povrata ambalaže – kada ideš u kupovinu, što dodatno olaškava i štedi vreme potrošačima.  A dodatno, automatskim razdvajanjem omogućava visoku čistoću sirovine, što dovodi do veće mogućnosti njene ponovne upotrebe.

Greška

Koja se tačno ambalaža prikuplja?

U ovom projektu prikupljanja prazne ambalaže jako je bitno da je ona od pića kupljenih u Lidlu u Srbiji i prikuplja se isključivo:
PET ambalaža: plastične flaše od bezalkoholnog i alkoholnog pića zapremine od 0,2l do 3l
ALU ambalaža: limenke od bezalkoholnog i alkoholnog pića

Samo, obratite pažnju – da bi ambalaža bila prihvaćena mora da:
-    bude prazna
-    ne bude oštećena
-    sa vidljivim barkodom.

Greška

Koja ambalaža se ne prikuplja?

Na primer, PET ambalaža od mlečnih proizvoda se ne prihvata, kao ni  kartonska ambalaža, staklena ambalaža ili metalne limenke. Takođe, nećemo moći da primimo ambalažu čije podatke nemamo u sistemu, pa je obavezno da je ambalaža koju vraćate od pića kupljenog u Lidlu u Srbiji.

Budi human

Kome tačno ide donacija od reciklaže ambalaže?

Za svaku recikliranu ambalažu doprinosite da se odvaja 5 dinara za pomoć fondaciji „Budi human“. Sredstva koja će reciklažom ambalaže Lidl donirati nisu namenjena unapred određenom korisniku, već fondaciji za pokrivanje slučajeva prema sistemu urgencije. 

Greška

Šta radimo sa prikupljenom ambalažom?

Prikupljena ambalaža se šalje na dalju reciklažu operaterima koji imaju za to sve potrebne dozvole. Cilj je da se od prikupljene/reciklirane ambalaže proizvedu nove flaše, odnosno sirovina za ponovnu upotrebu.

Greška

Kome se obratiti u slučaju pitanja?

U slučaju da želite da nam pošaljete komentar, sugestiju, pohvalu, ili u slučaju da imate pitanja ili pritužbe možete nas kontaktirati radnim danima od 08 - 17 časova putem:
-    e-mail adrese kontakt@lidl.rs i 
-    besplatnim pozivom na broj telefona 0800 300 199 

HVALA VAM ŠTO STE SA NAMA NA PUTU "ZA BOLJE SUTRA"!

Sakupljanjem ambalaže, sa jedne strane, činite dobro za prirodu - pomažete čistijoj Srbiji, recikliranju ambalaže i smanjenju zagađenja sredine, a sa druge, činite dobro za društvo, konkretno, za korisnike fondacije „Budi human“. Upravo tako i sam naziv ovog projekta kaže da se reciklažom samo dobro vraća.